\documentclass{beamer}

\usetheme{default}

\usefonttheme{structurebold}
\usepackage{helvet}
\usepackage{multimedia}         % movie
\usecolortheme{seagull}         % white on black

\usepackage[utf8]{inputenc}
\PassOptionsToPackage{hyphens}{url}\usepackage{hyperref,xspace,multicol}
\usepackage[absolute,overlay]{textpos}
\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{arrows,shapes,trees,shadows,positioning}
\usepackage{fancyvrb}           % for \Verb

% Remember the position of every picture.
\tikzstyle{every picture}+=[remember picture]

\tikzset{onslide/.code args={<#1>#2}{%
  \only<#1>{\pgfkeysalso{#2}} % \pgfkeysalso doesn't change the path
}}

% Colors.
\definecolor{guixred1}{RGB}{226,0,38}  % red P
\definecolor{guixorange1}{RGB}{243,154,38}  % guixorange P
\definecolor{guixyellow}{RGB}{254,205,27}  % guixyellow P
\definecolor{guixred2}{RGB}{230,68,57}  % red S
\definecolor{guixred3}{RGB}{115,34,27}  % dark red
\definecolor{guixorange2}{RGB}{236,117,40}  % guixorange S
\definecolor{guixtaupe}{RGB}{134,113,127} % guixtaupe S
\definecolor{guixgrey}{RGB}{91,94,111} % guixgrey S
\definecolor{guixdarkgrey}{RGB}{46,47,55} % guixdarkgrey S
\definecolor{guixblue1}{RGB}{38,109,131} % guixblue S
\definecolor{guixblue2}{RGB}{10,50,80} % guixblue S
\definecolor{guixgreen1}{RGB}{133,146,66} % guixgreen S
\definecolor{guixgreen2}{RGB}{157,193,7} % guixgreen S

\setbeamerfont{title}{size=\huge}
\setbeamerfont{frametitle}{size=\huge}
\setbeamerfont{normal text}{size=\Large}

% White-on-black color theme.
\setbeamercolor{structure}{fg=guixorange1,bg=black}
\setbeamercolor{title}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{date}{fg=guixorange1,bg=black}
\setbeamercolor{frametitle}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{titlelike}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{normal text}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{alerted text}{fg=guixyellow,bg=black}
\setbeamercolor{section in toc}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{section in toc shaded}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{subsection in toc}{fg=guixorange1,bg=black}
\setbeamercolor{subsection in toc shaded}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{subsubsection in toc}{fg=guixorange1,bg=black}
\setbeamercolor{subsubsection in toc shaded}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{frametitle in toc}{fg=white,bg=black}
\setbeamercolor{local structure}{fg=guixorange1,bg=black}

\newcommand{\highlight}[1]{\alert{\textbf{#1}}}

\title{GuixSD: a GNU disztribúció}

\author{Boskovits Gábor}
\date{\small{2018. február 20., Budapest, Magyarország}}

\setbeamertemplate{navigation symbols}{} % remove the navigation bar

\AtBeginSection[]{
  \begin{frame}
    \frametitle{}
    \tableofcontents[currentsection]
  \end{frame} 
}


\newcommand{\screenshot}[1]{
  \begin{frame}[plain]
    \begin{tikzpicture}[remember picture, overlay]
      \node [at=(current page.center), inner sep=0pt]
        {\includegraphics[width=\paperwidth]{#1}};
    \end{tikzpicture}
  \end{frame}
}

\begin{document}

\maketitle

\setbeamercolor{normal text}{bg=white}
\begin{frame}[plain]
  \begin{tikzpicture}[remember picture, overlay]
    \node [at=(current page.center), inner sep=0pt]
          {\includegraphics[width=0.7\paperwidth]{images/GuixSD-horizontal-print}};
  \end{tikzpicture}
\end{frame}
\setbeamercolor{normal text}{fg=white,bg=black}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Miben különöbözik a többi disztribúciótól}
  \begin{itemize}
  \item tiszteletben tartja a felhasználók szabadságát (user freedom)
  \item egyszerű csomagkezelési műveleteken kívül lehetővé teszi a tranzakcionális frissítést és visszaállítást, felhasználói csomag és profilkezelést
  \item a teljes rendszer API hozzáférhető, többek között magas szintű beágyazott nyelvek formájában csomagok és rendszerkonfigurációk definiálásához
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{A felhasználók szabadságának tiszteletben tartása}
  A kontribútoraink nagy gonddal ügyelnek, hogy az upstream disztribúcióba csak szabad szoftver kerülhessen be. Ez nem jelenti azt, hogy nem alkalmas a rendszer bármilyen szoftver futtatására, de ne várjuk el a fejlesztőktől, hogy nem szabad szoftvert csomagoljanak vagy támogassanak. A felhasználók szabadságának (user freedom) tiszteletben tartásásnak a leglátványosabb megjelenése, hogy az alapértelmezett kernel a linux-libre, és nincs vanilla linux kernel csomag az alapértelezett repositoryban. Egy másik megjelenése ennek, hogy a disztribúció nem támogatja a meltdown és spectre biztonsági sebezhetőségek nem szabad mikrokód frissítéssel való javítását, csak a szabad forráskódú javításokat.
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Csomagkezelési fogalmak}
  \begin{itemize}
  \item felhasználói csomagkezelés - a felhasználók rendszergazdai jogosultságok nélkül telepíthetnek, frissíthetnek, törölhetnek csomagokat
  \item felhasználó profilok - minden felhasználónak van egy alapértelmezett profilja, és ezen kívül létrehozhat még tetszőleges számú profilt. Egy profil profilgenerációk egy lánca.
  \item profilgeneráció - az adott profil egy adott állapota, például, hogy milyen csomagok és milyen konfigurációk vannak benne
  \item manifest - egy teljes felhasználói konfiguráció leírása
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Manifest - példa}
  \begin{semiverbatim}
(\alert{specifications->manifest}
 '("emacs" "guile@2.2" "guile@2.2:debug"))
  \end{semiverbatim}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Tranzakcionális és funkcionális csomagkezelés}
  \begin{itemize}
  \item tranzakcionális csomagkezelés - egy csomagkezelési művelet vagy teljes mértékben sikeres, vagy nem változtat egyáltalán a rendszer állapotán. Ezért nem fordulnak elő részleges frissítések, nem marad a csomagadatbázis inkonzisztens állapotban.
  \item funkcionális csomagkezelés - egy sikeres csomagkezelési művelet eredménye csak a művelet bemeneteitől függ, az állapottól független. Ez lehetővé teszi, hogy különböző gépeken, vagy különböző időpontokban teljesen azonos környezeteket hozzunk létre.
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Egyszerű csomagdefiníciók}
  \begin{itemize}
  \item egyszerű, jól definiált csomagleírások
  \item könnyen kiterjeszthető rendszer
  \item több ezer csomag
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Csomagdefiníció - példa}
  \begin{semiverbatim}
    \scriptsize{
(\alert{package}
  (name "hello")
  (version "2.10")
  (source (origin
            (method url-fetch)
            (uri (string-append "mirror://gnu/hello/hello-" version
                                ".tar.gz"))
            (sha256
             (base32
              "0ssi1wpaf7plaswqqjwigppsg5fyh99vdlb9kzl7c9lng89ndq1i"))))
  (build-system gnu-build-system)
  (synopsis "Hello, GNU world: An example GNU package")
  (description "Guess what GNU Hello prints!")
  (home-page "http://www.gnu.org/software/hello/")
  (license gpl3+))
    }
  \end{semiverbatim}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Funkcionális rendszerkonfiguráció}
  \begin{itemize}
  \item egyszerű funkcionális konfiguráció leíró nyelv
  \item konfigurálható és kiterjeszthető rendszerszolgáltatások
  \item tranzakcionális frissítés/visszaállítás
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Rendszerkonfiguráció - példa}
  \begin{semiverbatim}
    \scriptsize{
(\alert{operating-system}
  (host-name "schememachine")
  (timezone "Japan")
  (locale "ja_JP.utf8")
  (bootloader (grub-configuration (device "/dev/sda")))
  (file-systems (cons (\alert{file-system}
                        (device "my-root")
                        (title 'label)
                        (mount-point "/")
                        (type "ext4"))
                      %base-file-systems))
  (users (cons (\alert{user-account}
                 (name "alice")
                 (group "users")
                 (home-directory "/home/alice"))
               %base-user-accounts))
  (services (cons* (dhcp-client-service)
                   (lsh-service #:port-number 2222)
                   %base-services)))
    }
  \end{semiverbatim}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Csomagok a GuixSD körül}
  \begin{itemize}
  \item Guix - funkcionális szoftverkörnyezet kezelő
  \item Shepherd - init rendszer
  \item Curiass - continuous delivery
  \item Guile - scheme fordító
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Guix}
  \begin{itemize}
  \item a disztribúció csomagkezelője
  \item képes izolált fejlesztői környezetek generálására
  \item képes az adott csomagokat és függőségeiket tartalmazó konténerképek generálására
  \item lehetőséget ad a szoftverkörnyezet teljesen azonos állapotba hozására
  \item lehetővé teszi, hogy a szoftverek függőségi viszonyait vizsgáljuk
  \item lehetővé teszi például azt is, hogy ellenőrizzük, hogy az adott szoftverre hatással van-e valamilyen ismert biztonsági sebezhetőség
  \item lehetővé teszi, hogy meggyőződjünk róla, hogy az adott szoftver milyen forrásból származik
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Shepherd}
  \begin{itemize}
  \item a GuixSD init-je
  \item lehetővé teszi rendszerszolgáltatások definiálását scheme nyelven
  \item egy systemd kompatibilitási réteg jelenleg fejlesztés alatt van
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Curiass}
  \begin{itemize}
  \item jelenleg ez a berlin.guixsd.org build farm szoftvere
  \item lehetővé teszi, hogy egy adott commitban szereplő csomagokat megépítsük
  \item ezzel a helyettesítőcsomagok elérhetővé válnak, így a felhasználók binárisként letölthetik őket
  \item jelenleg fejlesztés alatt áll az a technika, amivel a csomagok többségét tartalomcímezhetővé tehetjük
  \item jelenleg fejlesztés alatt áll egy csatornákról szóló tervezet, amely lehetővé fogja tenni, hogy különböző szervezetek maguk is csomagszolgáltatók lehessenek
  \item a guix publish parancs jelenleg is lehetővé teszi, hogy a csomagjainkat másokkal megosszuk
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
  \frametitle{Guile}
  \begin{itemize}
  \item a GNU scheme fordítója
  \item a GuixSD rendszerben már az initrd képtől kezdve a rendszer része
  \item ez lehetővé teszi hogy a rendszerállapot nagy részét kézben tudjuk tartani
  \item ez a GNU projekt hivatalos kiterjesztési nyelve, rendkívül jó C integrációval
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}{Csatlakozzatok hozzánk, osszuk meg a zárójeleket!}
  \vspace{0.7cm}
  \Large{
    \begin{itemize}
    \item \textbf{telepítsétek a disztribúciót}
    \item \textbf{használjátok}, jelentsétek a hibákat, adjatok hozzá csomagokat
    \item osszátok meg velünk az \textbf{ötleteiteket}!
    \end{itemize}
  }
\end{frame}

\begin{frame}[plain]

\vfill{
  \vspace{2.5cm}
  \center{\includegraphics[width=0.3\textwidth]{images/GuixSD}}\\[1.0cm]
  \texttt{boskovits@gmail.com}\hfill{\alert{\url{https://gnu.org/software/guix/}}}
}

\end{frame}

\begin{frame}{}

  \begin{textblock}{12}(2, 8)
    \tiny{
      Copyright \copyright{} 2010, 2012--2016 Ludovic Courtès \texttt{ludo@gnu.org}.\\[3.0mm]
      Copyright \copyright{} 2018 Gábor Boskovits \texttt{boskovits@gmail.com}.\\[3.0mm]
      GNU GuixSD logo, CC-BY-SA 4.0, \url{https://gnu.org/s/guix/graphics}

      Copyright of other images included in this document is held by
      their respective owners.
      \\[3.0mm]
      This work is licensed under the \alert{Creative Commons
        Attribution-Share Alike 3.0} License.  To view a copy of this
      license, visit
      \url{http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/} or send a
      letter to Creative Commons, 171 Second Street, Suite 300, San
      Francisco, California, 94105, USA.
      \\[2.0mm]
      At your option, you may instead copy, distribute and/or modify
      this document under the terms of the \alert{GNU Free Documentation
        License, Version 1.3 or any later version} published by the Free
      Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover
      Texts, and no Back-Cover Texts.  A copy of the license is
      available at \url{http://www.gnu.org/licenses/gfdl.html}.
      \\[2.0mm]
      % Give a link to the 'Transparent Copy', as per Section 3 of the GFDL.                                                                                                                                
      The source of this document is available from
      \url{http://git.sv.gnu.org/cgit/guix/maintenance.git}.
    }
  \end{textblock}
\end{frame}

\end{document}
